Jdi na obsah Jdi na menu

vrba křehká

vrba křehká (Salix fragilis)
 
Popis stromu
Vrba křehká je středně velký strom obvykle 6–15 m vysoký, s řídkou, rozkladitou, již nízko se větvící korunou.
 
Listy/Jehlice
Listy střídavé, řapíkaté, kopinatá, na okraji pilovité, na svrchní straně tmavě zelené a lesklé, na spodní straně světle zelené až šedozelené, na obou stranách lysé.
 
Kořenový systém
Její kořenový systém je převážně povrchový, ovšem do hloubky směřující kratší postranní kořeny dobře dřevinu upevňují a zabraňují podemílání.
 
Borka
Borka hrubá a záhy podélně brázditá, tmavošedá.
 
Kmen
Dosahuje průměru kmene 50 cm, ovšem je-li vysazena v nížinách, může vyrůst až ve 20 m vysoký statný strom o průměru kmene 75 cm.
 
Tvar koruny
Rozkladitý tvar koruny.
 
Zavětvení
Hustě zavětvený strom.
 
Výška stromu
Obvykle 6 – 15 m.
 
Pupeny
Pupeny jsou lysé a často v horní části černavé a zaschlé. Řapík se dvěma žlázkami u báze čepele bývá 1,0–1,8 cm dlouhý.
 
Květy
Dvoudomé květy uspořádány v až 5 cm dlouhých, žlutých jehnědách, samčí květy s 2 tyčinkami, samičí se 2 nektariovými žlázkami. Plodem jsou tobolky.
 
Doba květu
Duben až květen.
 
Plod
Plod je lysá tobolka dozrávající po 5 týdnech.
 
Věk stromu
Vrba křehká se dožívá přibližně 60 let.
 
 Vlastnosti dřeva
Dřevo s hnědým jádrem je využitelné převážně jako palivo. Výjimečná je výmladková schopnost této vrby, a to jak na kmeni, tak na pařezu. Snadno kořenuje z řízků, tyčí, dokonce i skrz tlustou borku povalených kmenů.
 
Původ
Evropa až západní Asie.
 
Rozšíření
V ČR od pahorkatin po nižší horské oblasti hojně, v teplých oblastech spíše vzácně. Celkově roste v téměř celé Evropě vyjma Středomoří, mimo Evropu v jihozápadní Asii, na Kavkaze, v západní Sibiři.
 
Využití a význam stromu
Díky své odolnosti je vrba křehká vhodná k umělému zpevňování břehů v oblastech nepříznivých pro jiné druhy vrb (např. u podhorských toků, v mrazových kotlinách). Její kořenový systém je převážně povrchový, ovšem do hloubky směřující kratší postranní kořeny dobře dřevinu upevňují a zabraňují podemílání. V chladných oblastech poskytuje také dobrou včelí pastvu, protože bohatě kvete i za nepříznivých podmínek. Zvěř a dobytek druh málo poškozují, protože listí je hořké a na větvích se brzy tvoří hrubá kůra.
 
Ekologie
Břehy, okraje vlhkých luk, na půdách střídavě až trvale mokrých, výživných, převážně nevápnitých, stanoviště slunné.
 
Ohrožení a ochrana
Není ohrožena ani chráněna.
 
Národní strom
Není národním stromem.