Jdi na obsah Jdi na menu

rakytník řešetlákový

rakytník řešetlákový (Hippophae rhamnoides)
 
Popis stromu
Rakytník řešetlákový je větrosnubný opadavý, trnitý až 6 m vysoký dvoudomý řídký keř či keřovitý strom.
 
Listy/Jehlice
Rakytník má střídavé, kopinaté, celokrajné listy, které dosahují délky 3-8 cm a jsou široké 3-10 mm. Listy má po obou stranách pokryté stříbrnými šupinkami, jež v dospělosti často olysávají.
 
Kořenový systém
Kořeny rakytníku jsou pouze povrchové, do hloubky maximálně 10-60 cm, a mají horizontální větvení.
 
Tvar koruny
Větve rozestálé, kolcovité.
 
Zavětvení
Hustě větvený.
 
Výška stromu
2-5 metrů.
 
Květy
Rakytník je dvoudomá, větrosnubná dřevina, jejíž samčí pupeny jsou 2-3 krát větší než pupeny samičí. Jejich květy jsou bezkorunné a ve květu je nálevkovitý kalich se dvěma kališními cípy, v němž je skrytý pestík. Barvy květů samčích a samičích jsou také rozdílné. Samičí květy mají žlutavou barvu, kdežto samčí zelenavě stříbřitou. Samčí květy obsahují čtyři tyčinky složené z podélných prašníků a krátkých nitek. Květy skládají krátké hrozny na větvičkách z minulého roku. Osa u samičích stromů se mění ve větvičku nebo v trn, u samičích stromů obyčejně opadává.
 
Plod
Plody jsou peckovité tvaru kulovitého, elipsoidního až vejčitého. Odhadovaná délka je 5-10 mm a šířka je přibližně 3-5 mm. Zbarvení plodu je žluté, oranžové až červené. Dužina má barvu oranžovou a její struktura je olejovitá. Chuť je různorodá od kyselé přes hořkou až nasládlou. Plody zrají od srpna do září a vydrží dlouho do zimy.
 
Původ
Eurasie.
 
Ohrožení a ochrana
Není ohrožen ani chráněn.
 
Zajímavosti
V lidovém léčitelství Mongolska, Sibiře i některých oblastech Číny byl rakytník známý již v dávné minulosti. Užíval se při léčbě onemocnění plic, jater i kloubních onemocněních, dále také v místní kosmetice. Pomáhal proti zahlenění i zánětům plic, hojil sliznice, žaludeční i dvanáctníkové vředy, reguloval krevní oběh. Urychloval proces hojení ran, stimuloval regenerační procesy, měl pozitivní vliv na choroby jater. V tibetské tradiční medicíně patří mezi vysoce efektivní regenerační prostředek, který se používá i při intoxikacích a kardiovaskulárních chorobách.