Jdi na obsah Jdi na menu

bříza karpatská

bříza karpatská (Betula carpatica)
 
Popis stromu
Opadavý listnatý keř nebo strom vysoký 2-5 m.
 
Listy/Jehlice
Listy 2-4 na brachyblastu, častý výskyt výrazně menšího listu (heterofýlia). Řapík 9-25 mm dlouhá, čepel kosočtvercovitá, vejčitá nebo srdčitá, na okraji pilovitá až dvojitě pilovitá, kožovitá, na mladých větvičkách plstnatá, jinak řídce chlupatá až holá, 25-65 × 25-50 mm velká.
 
Kořenový systém
Kořenový systém je mělký, ale silně rozvětvený a daleko sahající. Břízu dobře upevňuje v půdě. Její kořeny se přizpůsobují rozmanitému podkladu a udrží ji i na skalách či budovách. Na mělkých půdách bývají silnější kořeny na povrchu zčásti viditelné. Kořeny žijí v symbióze s houbami, které bříze v chudých půdách dodávají potřebný dusík.
 
Borka
Borka proměnlivá, od bílé přes šedou, nažloutlou, hnědou až po úplně tmavohnědou, vícevrstvá, olupující se, v dolní části kmene u starších jedinců tmavá, rozpukaná.
 
Kmen
Kmen je pokroucený, v mládí s plstnatými letorosty.
 
Tvar koruny
Tvar koruny je nepravidelný.
 
Zavětvení
Řídce zavětvena.
 
Výška stromu
Keř nebo strom vysoký 2-5 m.
 
Pupeny
Pupeny podlouhle vejčité, v průměru 3 × 7 mm velké, šupiny tmavohnědé, na okraji brvité.
 
Květy
Samčí jehnědy přezimující na koncích loňských větviček po 1-3. Samičí jehnědy ve zralosti na 4-11 (-20) mm dlouhé stopce, podlouhle vejčité až válcovité, 14-30 × 8 mm velké.
 
Doba květu
Kvete v květnu, plody dozrávají v září.
 
Plod
Nažka 1,5-3,1 × 2-4,1 mm velká, šířka křídla dosahuje 0,5-1,5 šířky nekřídlaté části. Vytrvalé blizny přesahují horní okraj křídel, plod v okolí blizen jemně chlupatý, na hřbetní straně vypouklý. Podpůrné šupiny řídce chlupaté, boční laloky směřující do stran nebo dopředu, přibližně tak dlouhé jako střední lalok.
 
Věk stromu
Až 150 let.

Vlastnosti dřeva
Bříza má středně těžké dřevo. Schne poměrně rychle a má mírnou tendenci se kroutit. Je středně tvarově stálé a má vysokou pevnost v ohybu a tlaku a střední tuhost a rázovou houževnatost.
 
Původ
Evropská pohoří.
 
Rozšíření
Druh evropských pohoří od Portugalska přes Pyreneje, Alpy a Karpaty na východ po Rumunsko. V ČR v Jeseníkách, Krkonoších, Krušných horách, Jizerských horách, na Šumavě a ve Slavkovském lese, na Slovensku jen v Tatrách.
 
Ekologie
Roste v horském až subalpínském stupni zejména na skalnatých a sutiných stanovištích ve společenstvích kosodřeviny a rozvolněných smrkových lesů. Kvete v květnu, plody dozrávají v září.
 
Ohrožení a ochrana
V Česku je bříza karpatská zařazena mezi taxony, které vyžadují pozornost.
 
Jméno stromu v místních názvech
Obec Březová, okres Beroun.
 
Národní strom
Bříza je národní strom Ruska.